четвер, 23 квітня 2020 р.

23.04.2020

Я досліджую світ


тема:" Коли рослини весну  зустрічають? Які  трав'янисті  рослини називають первоцвітами"

(с. 109-111 підручника)


_________________________________________________________________

23.04.2020


Читання 

Тема: Урок позакласного читання за жанром: народні казки.
Казка — цінна спадщина кожного народу. В ній відбито найзаповітніші думки й сподівання, розум і мудрість, велич і духовну красу багатьох поколінь. Чи замислювалися ви над тим, чому живуть і не вмирають народні казки? А безсмертні вони тому, що в них живе і не вмирає сам народ, його мудрість, віра і незгасаюча працездатність, його джерельна совість та іскрометний жарт. Казки упродовж віків були і залишаються чарівними проповідниками доброти й милосердя, яких сьогодні, на жаль, не вистачає у людських взаєминах. Складені народом за сивої давнини казки, як і вся усна народна творчість, переказувалися із вуст у вуста, від одного оповідача до іншого, передаючи особливість свого часу, змальовуючи фольклорний портрет того народу і тієї місцевості, де вони розповідалися.

Казка — це фольклорний розповідний твір про вигадані, а часто й фантастичні події. За своїм змістом і поетикою казки подібні до сказань, легенд, билин і баладних пісень, бо в них широко використовують пісні, приказки й прислів’я і навіть загадки. Термін «казка» походить від слова «казати», тому їх завжди переказували. Казки поділяють на окремі основні групи. Казки про тварин, у яких вчинки звірів схожі на вчинки людей. У казках різних народів часто діють ті ж герої, що і в українських. Героям властиві й схожі характери. 
Наведіть приклади казок про тварин, які ви ще читали.
 Чарівні казки . Герої цих казок — богатирі, що перемагають людожерів, відьом. При цьому вони використовують шапку-невидимку, меч-кладенець, цілющу воду. В таких казках діють чарівні сили. — Наведіть приклади чарівних казок, які ви читали? 

У побутових казках відображається розподіл народу за класами й класова боротьба. Бідняки, наймити, бурлаки боролися проти своїх експлуататорів. Такі казки звеличують працьовитість, щирість, розсудливість і висміюють ледарство, егоїзм, скупість, зажерливість. 

 Отже, ми розглянули групи народних казок.
Такі ж групи існують і у казках, написаних авторами. Наведіть приклади будь-якої авторської казки.
Якщо придивитися до будови казок, помітимо, що всі вони, без винятку, на початку мають зачин. . Кожна казка має основну частину та  свою кінцівку. 
 Прочитай  вдома будь-яку казку. Визнач, авторська вона чи народна. Знайди зачин. Знайди  кінцівку.
Яка  головна  думка цієї казки?
__________________________________________________________________

23.04.2020

Технології 

тема :" Квіти для святкового столу"

(с. 118 підручника, частина 1)

Спробуй  створити квітку з серветки .

Немає коментарів:

Дописати коментар